Misi skuad Olimpik bermula

Hari ini, menjadi titik permulaan skuad Harimau Malaya dalam misi memburu slot Olimpik apabila berdepan Jepun pada aksi pembukaan Kumpulan C, pusingan akhir Kelayakan Olimpik 2012 Zon Asia di Stadium Tosu, Fukuoka pukul 8 malam (7 malam waktu Malaysia).

Walau apa jua keputusan perlawanan yang dicatatkan anak-anak buah Ong Kim Swee malam ini, pastinya ia masih belum cukup untuk menutup mulut suara-suara sumbang yang sering 'berbunyi' dari luar padang.

Jika menang, dikatakan nasib, namun se- andainya tewas, sudah tentu bertubi-tubi kejian dihamburkan.

Sedangkan yang 'berbunyi' pastinya tidak sedar, anak-anak muda yang berjuang mewakili negara ketika ini bukannya calang-calang.

Tambahan pula tiga daripada mereka - Mohd. Fadlhi Shas, Wan Zack Haikal Wan Nor dan Mohd. Irfan Fazail mula membuka 'mata dunia' apabila berjaya memikat kelab Liga Corgon Slovakia, ViOn Zlate Moravce untuk menjalani latihan selama dua bulan di sana sebelum ini.

Apa yang pasti, Kim Swee kini di landasan terbaik bagi membuktikan keupayaan skuad Olimpik negara, sekali gus menjanjikan satu perlawanan yang istimewa malam ini.

Sikap Kim Swee yang gemar berteka-teki mengenai kesebelasan pemain utama negara malam ini juga harus dihormati kerana beliau pastinya memiliki alasannya tersendiri.

Malah, kesungguhan Kim Swee melindu- ngi anak-anak buahnya ketika mengamalkan dasar 'tutup pintu' kepada media Jepun sepanjang berada di 'Negara Matahari Terbit' itu, menjadi petanda yang cukup jelas betapa hanya kon- sentrasi seratus peratus pemain yang benar-benar ditagih beliau ketika ini.

"Yang paling utama, moral semua pemain kini berada di tahap tertinggi bagi memberi- kan cabaran yang terbaik ketika menentang Jepun.

"Menang sememangnya satu bonus buat Malaysia, namun kita harus sentiasa 'mengukur baju di badan sendiri' kerana Jepun sememangnya sedia maklum, berada di kelas yang berbeza," katanya semasa dihubu- ngi di Jepun semalam.

sumber kosmo
Ranking: 5

{ 2 comments... read them below or add one }

M Fizan said...

aku dah lupa.. thanks ingatkan!!! semoga malaysia berjaya memberi saingan..


21 September 2011 at 09:47
 
© Berliku Dot Com | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO