Wajib pertahan Islam


Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA

KUALA LUMPUR 9 Ogos – Seluruh umat Islam di negara ini diseru supaya bersatu mempertahankan akidah Islam daripada diganggu gugat oleh musuh agama, sekalipun terpaksa menghadapi apa sahaja rintangan.
Mufti Selangor, Datuk Seri Mohd. Tamyes Abd. Wahid (gambar) berkata, adalah menjadi kewajipan ke atas setiap orang Islam untuk mempertahankan akidah kerana maqasid syariah itu tidak boleh dijual beli dengan apa sekalipun, hatta kepentingan politik.
Sehubungan itu, beliau menyokong penuh tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang bertindak memeriksa gereja Methodist, kerana percaya ia dibuat berdasarkan bukti terdapatnya usaha memurtadkan umat Islam.
Pada masa yang sama, beliau juga berdiri teguh di belakang Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu dan Kemudahan Awam Selangor, Datuk Dr. Hasan Mohd. Ali yang bertindak mempertahankan tindakan JAIS itu.
Menurutnya, orang yang mempertahankan kebenaran Islam seperti Hasan wajib disokong oleh seluruh umat Islam, bukannya dicaci dan dikecam hanya kerana kepentingan politik sempit yang bersifat keduniaan.
“Akidah adalah salah satu daripada maqasid syariah yang wajib dipertahankan oleh setiap yang bergelar Islam. Akidah bukan bahan dagangan politik, ia tidak boleh dijual beli.
“Jika ada musuh yang menyerang, kita wajib mempertahankan diri. Begitu juga dalam soal akidah, jika ada musuh agama yang cuba memurtadkan orang Islam, kita wajib bangkit menentang.
“Lihat bagaimana para sahabat sanggup mati syahid, sanggup diseksa dan sanggup dibunuh demi akidah tetapi untuk menjual agama Allah, mereka tidak sesekali berbuat demikian,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, di sini hari ini.
Sementara itu, diminta mengulas mengenai penemuan bukti berbentuk ‘12 soalan kuiz’ mengenai agama Islam pada majlis ‘berbuka puasa’ yang dianjurkan gereja tersebut, Mohd. Tamyes berkata, tindakan JAIS tepat.
Katanya, JAIS tidak bertindak secara semberono jika tiada maklumat lengkap mengenai aktiviti penyebaran agama Kristian kepada orang Islam tetapi malangnya jelas beliau, ada segelintir pemimpin Islam sendiri mempertikaikan tindakan itu.

sumber :-UTUSAN
TopiJerami :- tahniah pada jais dan mufti selangor nie kerana berjaya kerana berjaya jalankan tugas..
tapi bagi aku
1)Mufti dan Jais seolah2 ingin menunjuk2 penangkapan ini
2)ini sebenarnya tugas JAIS menangkap gologan nie,so kenapa ada org2 salahkan kerajaan negeri??lagi pun jias ni bawah kerajaan negeri
3)kenapa jais nie tak bagitahu pada mb selangor berkenaan hal ini??mb selangor 2 ketuannya..nampak sangat bermotif politik kn??
4)kalau bab murtad pun nk dipolitikkan,adeh..hancur la agama ISLAM di MALAYSIA nie...
5)POST-MORTEM dan tindakan Jais,Kerajaan Selangor...
a)cari punca kenapa mereka terlibat dengan gereja nie,yup,xdapat duit zakat.
b)kenapa org miskin nie xdapat duit zakat??duit zakat dari negeri atau pusat??
6)kecewa dengan MB selangor yg membuat tuduhan melulu tanpa melihat keadaan sebenar...tp mungkin MB marah kerana kecewa kerana dia tidak diberitahu hal ini oleh JAIS sedangkan JAIS dibawahnya

p/s-kecewa gak isu penangkapan murtad nie di politikkan


Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

 
© Berliku Dot Com | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO